מודל ההפעלה
המשחקיט הינה ערכה של שמונה "משחקי ענק", והינה חלק מעגלת המשחקים, אשר פותחה על ידי עמותת "קהילה", כאמצעי חיבור בין שלוש התוכניות הפועלות בבית שמש ("מרכז קיימות מקומי", "רוקמים שכונה" ו"התנדבות משפחתית"). הזירה המשותפת לשלוש התוכניות היא הגינה הציבורית בשכונה. מתוך מחסור בתשתיות פנאי ראויות בשכונות בהן אנחנו פועלים, עלה הרעיון ליצור ערכת משחקים, שניתנת להשאלה על ידי תושבי השכונות ולמענם. במהלך הזמן הבנו שישנם שטחים ציבוריים משותפים, אך הם אינם מתוחזקים ועל כן השהות בהם מועטה. אנו מאמינים כי הקהילתיות צריכה להיווצר בחצר השכונה, בפתח הבית, ועל כן עלה הרעיון של "תהליך של קיימות 'על גלגלים'". מרכז הקיימות מספק כלים כדוגמת המשחקיט לשכונות, על מנת ליצור את תחושת השייכות והסולידריות שכה חשובות לבניית קהילה.
בשנת הפעילות הראשונה הערכה פעלה באופן קבוע בשתי שכונות בהן פועלת תוכנית "רוקמים שכונה". מתנדבי שנת שירות, בנות שרות לאומי ועובדים קהילתיים, הפעילו את הערכה ביום פעילות קבוע בשכונה, וכך למעשה נוצר הווי שכונתי בדמות מוקד פעילות, שמאפשר מפגש אנושי צבעוני ומזמין.
בשנת הפעילות השנייה הורחב המודל, וקהילות שונות מבית שמש התכנסו על מנת להיחשף למיזם. הורים וילדים עברו הכשרה להפעלת המשחקים השונים, ובעיקבותיה ארבע שכונות נוספות הצטרפו למיזם והערכה שימשה גם אותן לאירועים שכונתיים.
הערכה מאפשרת התנדבות מזן חדש – התנדבות משפחתית של שני דורות במשפחה יחדיו. הייחוד הוא שמוטב ההתנדבות הן המשפחות עצמן ומעגל החברים שלהם (מהקהילה/ מהשכונה/ מוועד ההורים). במודל זה המשפחות מחוללת את השינוי בסביבת חייהם – הן מכירות במשאבים הדלים שיש לשכונה להציע בכל הנוגע לשעות הפנאי, ובאופן אקטיבי פועלות לשנות זאת. בכך נשברת ההיררכיה בין המתנדבים למוטבי ההתנדבות. המשפחות נדרשות להגיע לחשיפה והדרכה כיצד למקסם את השימוש בערכה, ולאחר מכן הן קובעות מועד בו יגיעו לאסוף את המשחקים מהעמותה, יפרסו אותם במקום הפעילות שקבעו מראש, ושאליו הזמינו את הקהילה שלהם.
למעשה קיימים חמישה קהלי יעד קבועים שנהנים מהערכה: חדר פעילות קבוע במרכז הקיימות לבאי המתנ"ס; כלי לעובדים קהילתיים בשכונות מוחלשות; כלי להתנדבות משפחתית; כלי חינוכי בחצרות בתי הספר והגנים, ושימוש אפיזודי של משפחות שמחפשות כלים חינמיים להפעלות באירועים משפחתיים, ושאינן מוכנות להיכנע לעלויות היקרות שכרוכות בהפעלה בתשלום.
המשחקים מעוצבים כך שהם יכולים להוות תשתית לתכנים רבים והם נגישים, כך שכל אחד יכול להפעיל את הערכה, שלה פנים רבות: פן קהילתי, פן חינוכי ופן חוויתי. זהו פנאי איכותי מהסוג שנדחק הצידה בשנים האחרונות עם תרבות הצריכה ודור הסמארטפונים.
עגלת המשחקים, שפותחה בעמותת "קהילה", כוללת מגוון של הפעלות. נוסף על משחקי הענק של המשחקיט, ישנן ערכות נוספות: ערכת משחקי ספורט, ערכת "משחקים של פעם" וערכת בועות סבון. סביב המשחקיט נוצרה קהילה של פעילים, שעוברים הכשרות ומקבלים עדכונים לגבי משחקים חדשים והדרכות חדשות. המשחקיט מאפשרת פרו-אקטיביות של עובדים קהילתיים ותושבים ללא השקעת משאבים כספיים מצידם.